torsdag 30 september 2010

Vi lär som vi lever

Kämpar med boken... Det går rätt trögt, tydligen är Bodil Jönsson inte min författare. Jag tycker att hon är för lyrisk om tekniken. Jag kan inte alls hålla med om hennes slutsatser!

Till exempel, diskuterar hon Wii-spelet i kapitlet "tekniken som lärare". Jag undrar om Bodil Jönsson har spelat Wii eller bara sett sina barnbarn spela? Jag har haft Wii i drygt två år nu. Jag ser inte att teknikens återkoppling stimulerar min eller mina barns inlärning. Vi bara spolar igenom spelets tjatande. Det är däremot mycket roligt att tävla mot varann och försöka slå de andra familjemedlemmarnas resultat Jag kan inte se tekniken som lärare, bara som sekreterare!

Sedan går Bodil Jönsson på den direkta återkopplingen som datorer ger oss och som skulle hjälpa inlärningen. Mmm... Jag arbetar med språk, och visst uppmanar jag mina elever att träna med hjälp av datorer. Men det finns 2 jättetydliga nackdelar:
1. mina elever överanvänder översättningsprogramm och på så sätt inte försöker komma på det rätta ordet själva. Det går fort att lösa uppgiften, men långsammare med inlärningen. Vad hände med TTT-principen?!
2. om eleverna tränar mycket grammatik med dators hjälp, ger det ofta en hämmande effekt på deras kommunikativ förmåga: de upplever bara hur många fel de har gjort och inte hur mycket de har lyckats att kommunicera fram.

Nu ska jag läsa vidare. usch!

söndag 26 september 2010

TTT, eller Tankar Tar Tid


Har valt min nästa bok - det blev "Vi lär som vi lever" av Bodil Jönsson.
Boken är utgiven som "inspirerande och utvecklande litteratur för lärare", vilket låter ambiciöst.
Jag har kommit till s. 28 i boken och är helt förvirrad i bokens struktur... Kapitel 1 har underrubriker "om kapitel 2" osv. De liksom hör till förord?! Eller är det ett sätt att visa hur vi har "föraningar om framtiden"?
Känner mig småirriterad på detta och negativt inställd mot boken.

onsdag 22 september 2010

Att skriva sig till läsning - på datorn


Vabbar med min lilla dotter idag. Hon går i etta och deras skola provar på "att skriva sig till läsning"-metoden (utarbetat av norske Arne Trageton), som har redan testats i flertal skolor i Sverige sedan 2006.

Så efter en månads skolarbete ville jag testa hur mycket hon kan läsa.


Mmm... jag tycker inte att hon läser ett dugg bättre än i somras. Däremot skriva på datorn har hon lärt sig. Ingen tangentbordsteknik än, men hittar alla bokstäver och är mycket noggrann med mellanslag. Inga funderingar om varför bokstäverna är organiserade som de är. I hennes verklighet det är så (till skillnaden från 8-åringar som M. Alexandersson beskriver i Utm@ningar och e-frestelser).
Dottern "orkar inte" läsa texten hon skrivit. Alltså, hon kan läsa men det är fortfarande lite svårt. Men en annan sak förvånar mig - hon har koll på dubbelkonsonanter... mycket intressant projekt.

tisdag 21 september 2010

Om sociala medier, nätet, unga och lärande

Elza Dunkels föreläser i Stockholm 26/10.
Hennes bok Vad gör unga på nätet? som jag läst under första delen av kursen var mycket givande.

Här hittar man mer info om föreläsningen:
http://www.lararforbundet.se/web/utbildning/lararkvallar.nsf/doc/C98A576D7A992DB7C12577980033432B?OpenDocument

måndag 20 september 2010

Förbereder mig inför första inlämning

dvs. har fått tag i första av kursböckerna. Det blev
Utm@ningar och e-frestelser - IT och skolans lärkultur av Roger Säljö och Jonas Linderoth.

Jag fastnade för kapitel "Undervisning och/eller underhållming". Det känns på något sätt så bekant att man lägger alldeles för stora förhoppningar på tekniken, den stora ITn... Nu köper vi några datorer och de kommer att lösa alla våra problem...

Men vad visar studien? Jo, visst tyckte eleverna att det är roligt att spela. Hur gick det med lärandet då? njä... alltså finns ingen gratis ost :)

Eller var det för dåligt spel? Själv provar jag på spela Hänga gubbe på glosor.eu och funderar om mina vuxna elever kommer att ta det på allvar. Jag tycker det ballt iaf

söndag 19 september 2010

i väntan på kurslitteratur

Googlar och surfar i väntan på kurslitteraturen till kursens andra del... Lite synd att man måste läsa böckerna i pappersform, svrare att få tag i, och dyrare i slutänden.

Men denna video "A hole in the wall" är tankeväckande!

When you got chindren's interest you have education... Say no more ;)