onsdag 30 juni 2010

Lärobjekt

Här kommer en liten film om engelsk grammatik, som jag tänkte kunde användas i mina lektioner i grundläggande engelska på komvux.



Tanken är att efter vi har arbetat i klassrummet, skulle filmen fungera som stöd för hemarbete.



Vad otroligt länge det tar att göra material för självstudier! (och då man tittar igenom, tänker man att det blev bara sådär...)

tisdag 29 juni 2010

Mobiltelefoner

Att mobiltelefoner kan fungera för lärande är en spännande tanke. Ändå väljer många lärare att förbjuda telefoner i klassrummet. Jag förstår dem - eleverna saknar guidelinjer om hur och varför man kan använda mobiltelefoner.

Jag arbetar med vuxna, som redan har en uppfattning om hur man beter sig, men det kan hända att en elev slutar vad han gör bara för att svara på sin mobil. Då vill jag ocskå förbjuda mobiltelefoner :)

Man kan använda telefoner för lärande. De flesta moderna telefoner kan filma, ta kort, spela in ljud, osv. Själv kommer jag förmodligen inte använda de funktionerna. Jag föredrar min bärbar, mest för att tangenterna inte upplevs som onödig pilande... och inte min operatör ville samarbeta - mobilbloggande fungerar inte, och enligt mitt nuvarande avtal kostar surf alldeles för mycket.

Jag kommer nog att fortsätta ringa, messa, lyssna på musik och använda GPS i min telefon.



Funderingar kring projektarbetet


Ärligt talat har jag ingen klar bild på vad jag ska göra med projektet...
Jag har alldeles för många idéer om vad man skulle kunna göra... och många av de skulle behöva längre tid att testas.
Wiki, bloggar, video, spel... jag behöver nog kasta en lyckomynt.

Digitala presentationer

Jag tycker inte så mycket om digitala presentationer: risken att de blinkande bilder tar över är alldeles för stor. Eller har jag varit med om alldeles för många dåliga presentationer?

I alla fall, det händer att jag använder PP, men jag försöker begränsa detta. För uppgiften tog jag en gammal PP-presentation, konverterade bilderna till jpeg och gjorde om till en video med Windows Movie Maker. La på en audio... voilà!

torsdag 24 juni 2010

Second Life vs. WoW

Nu har jag testat Second Life och World of Warcraft i dryggt en vecka.
Second Life, enligt kursmaterialet är en virtuell värld och WoW en lärande spel. Jag ser dem båda som virtuella världar eller lärande spel, alltså de är samma sak, bara utvecklade för olika typer av personligheter.
Det är utan tvekan att WoW leder i min lista: spelet är lättare att hantera som nybörjare, det var roligt att lära sig om sagovarelser som representerar mig i spelet, det är lättare att kommunicera. Men så klart, jag har inte testat allt än. Nivå 11 än så länge. Känner mig inte beroende (än), men under ett tråkigt möte kan fundera att det skulle vara så mycket skönare att sitta framför datorn och spela...
Har också läst "Game Over" av Magnus Björk. Boken handlar om spelberoende, som är ett växande problem, och vänder sig till föräldrar och skolpersonal. Rekommenderar boken varmt till alla gymnasie- och högstadielärare!

lördag 19 juni 2010

e-mötessystem

Jag tror att e-mötessystem är det som möjliggör att utbildningar kan flytta online. Jag har själv läst några språkkurser med hjälp av Adobe Connect och tyckt att det fungerat underbart. Man kan se och höra andra deltagare och interagera i chatten. Presentera (dela) sina filer fungerade också bra.




Jag har också erfarenhet av web-konferanser med hjälp av Skype som stod för ljud och Go to Meeting's web-system som lät deltagarna ett dela skärm.




Alla mina web-konferenserfarenheter är positiva, det har dock hänt att tekniken krånglade. Oftast var det kopplingen till internet :(

fredag 18 juni 2010

EPIC 2015

onsdag 16 juni 2010

I, Gamer

Nu kan jag inte tro på det själv... jag vaknade vid halv sex imorse, och som vanligt slog jag på datorn som gick igång under tanbörstningstiden. Kokade kaffet och gick ut på nätet.



Sedan hände det otroliga. Plötsligt gick jag in på en online spelbutik och beställde WOW. Jag som trodde att spela spel var barnsligt, och det gör jag inte längre.




Jag skyller på denna kurs! men orkar inte vänta... vill börja omedelbart. Förmodligen är hela sommaren kört nu!
Hejdå, familjen, syns på nätet...

tisdag 15 juni 2010

Lärplatformar

Jag har fått att prova på flera lärplatformar: Fronter, Mondo, PingPong (och nu Bilda, som känns vara precis samma sak), Klickdata och FirstClass. Jag skulle inte vilja jämföra vilken är bättre eller sämre. Jag har snarare olika erfarenheter av deras implementeringar. Som exempel kan jag ta upp Fronter som jag kom i kontakt med på tre skolor, på en använde man lärplatformen mycket och rätt effektivt, på andra två klagade man bara på hur dålig platformen var och som en följd av den negativa inställningen hos personalen användes platformen minimallt.


Det som jag saknat hos alla dem är riktig chat-upplevelse, sådan som man får av Skype eller MSN.


Vad blir det med lärplatformar om några år är rätt svårt att säga, men jag ser två alternativ: man antingen bygger in ett verktyg som är bekvämare än Diskussionsforum och PIM eller flyttar virtuella klassrum ut till sociala sajter som Facebook.

Podcasting


Jag har använt podcast mycket, både privat och i arbetslivet. Jag tycker det är helt naturligt då man är en språklärare - lyssna på podradio och podTV är bästa elever kan göra för att lära sig ett nytt språk, och man behöver lyssna flera gånger.
Nu har jag också skapat en videofil, som skulle kunna öppnas t.o.m. i en mobil. Innehållsmässigt däremot behöver filen putsas rätt mycket... sedan hittade jag en grej vid namnet any-video-converter som var helt gratis och funkade från första gången - otroligt!

måndag 14 juni 2010

hur farligt är det med datorn?

Här kommer det en tankeväckande video...

söndag 13 juni 2010

Twitter


min entré i Twitter:


men jag vet inte om jag vill berätta för världen vad jag gör varenda minut: vilket informationsvärde finns det i sådan information?


Jag använder Facebook och ett par liknande sociala nätverk, men har aldrig använt dem som lärare. Det är ett sätt att umgås privat, även då jag tror att vissa kurser kan genomföras med hjälp av samma Facebook.


Visst, finns det risker då man är aldrig säker vem man chattar med på nätet. Men riskerna kan minskas, som Elza Dunkels beskriver i sin bok "Vad gör unga på nätet?" genom att man talar öppet med de unga om internet.

Bokmärkestjänster


den här funktionen är jag mycket tveksam mot... ser ingen orsak varför jag skulle vilja lagra mina favoriter på nätet istället av i min dator. Vilka fördelar? Jag ser inga.
Bara nackdelar då jag är van med att spara på ett ställe... att min tagging skulle göra det lättare för någon annan att hitta? Jag får fundera väl lite till.


Nu har jag blädrat i flera liknande tjänster (och framför allt vill jag inte skapa ett konto på del.icio.us, då jag inte tänker använda det) och enklaste var att låta Google Bookmarks importera mina favoriter från min dator, så voilà:


lördag 12 juni 2010

Wiki


Jag gillar att översätta wiki som What I Know Is...

En wiki verkar vara ett bra verktyg för att använda i skolan. Faktiskt bäst hittills. En wiki ger de studerande en möjlighet att vara med och skapa. Jag tycker att wiki passar bäst för grupparbete: man kan arbeta hemifrån på samma dokument vid passande tidpunkt.

Jag talade med kollegerna på skolan, det finns en annan lärare som har läst en liknande kurs vid en annan högskola. Vi kom överens att samarbeta med ett projekt där SAS grund-elever ska redovisa sina arbete med hjälp av bloggar och en wikisida som hon hade startat tidigare, men hade för lite tid och ingen stöd att driva. Känns spännande att kunna tillämpa det jag håller på att lära mig.

fredag 11 juni 2010

Google Docs, bilder och video

Jag sammanfattar de tre avsnitten kort:





1. Google Docs har jag inte använt innan, och blev inte så positivt då jag upptäckte massor med gamla dokument i foldern där - jag använder gmail aktivt, och Google är snäll och sparar mina gamla bilagor. Som tur är de inte delade med alla.


Jo, det är inte så dumt med att dokument ligger på nätet, är lättåtkomliga och kan redigeras av flera personer. Bara man är medveten om det hela.





2. Jag kunde inte komma ihåg mitt gamla konto till Flickr, så var tvungen att skapa ett nytt
(ett konto till, usch!, kan man inte slå ihop GoogleID, YahooID, OpenID?.. jag känner mig som en riktig ID-iot då jag försöker komma på vilket det var). Sedan hittade jag mitt gamla konto - Flickr föreslog det att bli min vän :D

Att skapa profilen funkade smidigt, så här är adressen:
http://www.flickr.com/photos/51042960@N06/



Här är bilderna (på gamla kontot)

http://www.flickr.com/photos/56763939@N00/

Sedan skrev jag till Frickr's hjälp om de kan slå ihop konton, så att jag kommer åt mina bilder... Får väl se om de vill hjälpa till, jag gissar att det är inte så lätt det...


3. Youtube har jag använt utan att skapa ett konto hos dem, nu är detta också fixat. Vad smidigt att Youtube blev uppköpt av Google :)

tisdag 8 juni 2010

RSS-feed, eller jag är nyhetstrött!

Jag har tidigare använt RSS-flöde som laddar automatiskt nya podcast till min dator. Jag kan ställa in RSS både på MS Outlook och iTunes.




Nu har jag också ställt in Google's Reader och t.o.m. prenumererat på en blogg. Bara en! Grejen är jag har inte tid att läsa de där helt irrelevanta nyheterna som vem som helst publicerar på nätet. Lika intressanta är de flesta tidningar, det räcker att de finns på bordet i kafferummet.

JAG VILL INTE FÅ NÅGRA NYHETER ALLS - jag är nyhetstrött!

Den bloggen jag prenumererat på nu (JL Utbildnings) däremot såg vettigt ut. Det är lärare som skriver den, och som tur skriver de inte varje dag ;) Lagom för mig!

måndag 7 juni 2010

00-talisterna på nätet

I personalrummet hittade jag en färsk tidning, och vad sa man om trollen?

Dagens SvD tar upp att "nybörjaråldern vid datorn sjunker i rasande fart". Nu är datorer en del av vardagen t.o.m. på förskolor, tekniken underlättar bl.a. dokumentationen av barnens utveckling och kommunikationen med icke-svenska föräldrar.

Jag tycker om att läsa om den positiva trenden att färre föräldrar är rädda för datoranvändning i (för)skolor. Som en forskare från World internet institut säger, har föräldrarna nu en annan inställning då de själva är vana internetanvändare.

Läs hela artikeln av Anna Asker på http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barnunga/00-talisterna-redan-ute-pa-natet_4819471.svd

söndag 6 juni 2010

web log = we blog

hej allihopa som råkar på denna sida! jag önskar er hjärtligt välkomna!




så här är det: jag har alltid tyckt att jag inte har någon tid för att blogga. tänk vad förvånad jag blev då jag upptäckte att bloggandet nuförtiden är en del av inlärningsprocess (välkommen i digitala samhället!).

mao, från nästa vecka kommer jag att dela med mig några tankar här och hoppas att få några kommentarer.